Wah wah, pagi2 buta lagi sudah on9. Hehe. Mana tidak, jam6 lebih lagi saya sudah bangun. Kenapa? sebab misi semalam belum terlangsai lagi. Haha ;P. Yang saya maksudkan misi tu, sebenarnya misi buat shell blueberry cheese tart ni. Hehehe.. Ok ok, sebenarnya saya dapat order lagi.
1. 200 biji apam polka dot *see, apam ni memang femes di kalangan cikgu2 ;D
2. 100 biji blueberry cheese tart.
Semua ni saya buat seorang2 ja. Macam biasalah. Hehe. Tapi Alhamdulillah, rezeki :)
Tapi yang lucunya, macam mana saya boleh salah kira jumlah tart tu. Nasib baik dapat cover. Hehe :P
Blueberry Cheese Tart
Shell
500 gm tepung gandum
300 gm mentega
150 gm gula aising
1 tsp esen vanilla
1 biji telur
Filling
250 gm cream cheese
30 gm mentega
50 gm gula aising
20 gm tepung jagung
1 biji telur
100 gm blueberry filling ( bergantung pada penggunaan )
Cara-cara:
Shell
1. Campur tepung + butter (guna kaedah 'rubbing method')
2. Setelah adunan tepung+butter menjadi seperti serbuk roti, masukkan gula aising + esen vanilla + telur. Gaul sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan doh dalam chiller.
Filling
1. Pukul cream cheese + butter sehingga gebu.
2. Setelah gebu, masukkan gula aising + tepung jagung + telur. Pukul sehingga sebati dan smooth.
* Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit.
Resepi ni sebenarnya resepi asal yang saya gunakan masa saya ikut kursus di Politeknik Kota Kinabalu :) . SELAMAT MENCUBA!
*Arigato for your time! :)
No comments:
Post a Comment