Friday, 13 July 2012

Blueberry Cheese Tart

Assalamualaikum & Hye :)


Wah wah, pagi2 buta lagi sudah on9. Hehe. Mana tidak, jam6 lebih lagi saya sudah bangun. Kenapa? sebab misi semalam belum terlangsai lagi. Haha ;P. Yang saya maksudkan misi tu, sebenarnya misi buat shell blueberry cheese tart ni. Hehehe.. Ok ok, sebenarnya saya dapat order lagi. 


1. 200 biji apam polka dot *see, apam ni memang femes di kalangan cikgu2 ;D
2. 100 biji blueberry cheese tart.


Semua ni saya buat seorang2 ja. Macam biasalah. Hehe. Tapi Alhamdulillah, rezeki :)





Tapi yang lucunya, macam mana saya boleh salah kira jumlah tart tu. Nasib baik dapat cover. Hehe :P








Blueberry Cheese Tart


Shell


500 gm tepung gandum
300 gm mentega
150 gm gula aising
1 tsp    esen vanilla
1 biji   telur


Filling


250 gm cream cheese
30 gm   mentega
50 gm   gula aising
20 gm   tepung jagung
1 biji    telur
100 gm  blueberry filling ( bergantung pada penggunaan )


Cara-cara:


Shell
1. Campur tepung + butter (guna kaedah 'rubbing method')
2. Setelah adunan tepung+butter menjadi seperti serbuk roti, masukkan gula aising + esen vanilla + telur. Gaul sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan doh dalam chiller.


Filling
1. Pukul cream cheese + butter sehingga gebu.
2. Setelah gebu, masukkan gula aising + tepung jagung + telur. Pukul sehingga sebati dan smooth.


* Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit.


Resepi ni sebenarnya resepi asal yang saya gunakan masa saya ikut kursus di Politeknik Kota Kinabalu :) . SELAMAT MENCUBA!


*Arigato for your time! :)

No comments:

Post a Comment