Monday, 23 July 2012

Snow Almond

Assalamualaikum & Hye :)


Salam ramadhan :) . Puasa ka nda? Saya alhamdulillah hari ni boleh puasa dah. Hari ni cuma mau berkongsi resepi biskut kegemaran saya dan kembar. Hehe. 1st time rasa ni biskut masa saya masih sekolah menengah lagi. Emm, pendek kata lah masa tu saya dan kembar mau balik ke asrama, so rutin tapau menapau ni memang dah jadi kebiasaan kami. Hehe. Bekalan untuk di asrama lah katakan ;P . Tengah sibuk-sibuk cari mangsa tapauan kami, tertengok lah si Snow Almond ni. Aha. Sepantas kilat ja kami bungkus masuk dalam bekas. Haha. ;P




Biskut ni konfem masuk dalam senarai 'biskut-biskut yang mesti ada untuk hari raya'. Hehe. Sekali makan, konfem 2 3 ketul lagi masuk dalam mulut. Haha. 



Yang pasti kali ni NO MORE BISKUT TUNJUK! Maklum lah selama ni kan saya kan di asrama, tiada kesempatan pun mau buat biskut raya sendiri. Ibu pun sibuk, mau harap kembar? Hmm, jawabnya biskut tunjuk jugalah.


Sebenarnya, ini lah kali pertama saya buat biskut ni. Hahaha. Penat lah juga buat biskut ni. Lagi-lagi part yang celup kukis ni dalam dark chocolate tu. Dan part yang best ialah part masukkan biskut dalam mulut. Kan? kan? Hehe ;D. Oh ya, resepi biskut ni saya culik dari SINI. Resepinya pun simple jak. Thanks ya kak untuk resepi biskut ni. :)


Apa-apa pun, jom selak resepi dulu! ^^,


Bahan A 

250 gm  mentega ( saya guna unsalted Anchor )
150 gm  gula kastor
1 biji    kuning telur
1 tsp     esen vanila

Bahan B

350-400 gm  tepung ( saya guna 380gm tepung )
50 gm          serbuk badam
50 gm          serbuk nestum ( saya xletak )
1 tsp            emplex

Coklat masakan secukupnya
Bread crumb secukupnya

Cara-cara :

1. Pukul bahan A sehingga sebati. *xperlu lama
2. Satukan serbuk badam, nestum dan emplex dan masukkan dalam adunan. *sebatikan
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli dan di terap. *tambah sedikit demi sedikit kalau adunan masih lembik.
4. Canai dan terap dengan acuan yang di sukai.
5. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 160C - 180C selama 20 minit @ sehingga masak. *saya guna 165C untuk 25 minit.
6. Sejukkan biskut atas redai.
7. Simpan dalam balang dan boleh lah di celupkan ke dalam coklat yang telah di cairkan. 
8. Dan golek-golekkan di atas breadcrumb.

~The End~

Selamat mencuba!

Arigato for your time! :)



No comments:

Post a Comment