Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday to ibu
Happy birthday to you....
Happy birthday IBU!!! ^^
Selamat hari jadi ibu! Kelmarin hari jadi ibu saya yang ke-53. Dengan itu, maka terhasil lah sebuah kek yang bernama CHOCOLATE BANANA INDULGENCE. Hehe.
Saya : Ibu,ibu..ibu mau kek apa nanti? Biar nanti adek buatkan.
Ibu : Emm..apa2 jak lah dek.
Saya : Betul ni???
Ibu : Iya bah.
Saya : Bah yala. Adek buat kek banana indulgence ya bu, yang macam adek kursus hari tu
Ibu : Ibu tu mana2 ja.
Saya : :)
Kek ni memang super duper sedap lah. Simple jak. :) Kek ni ikhlas & khas untuk ulang tahun ibu saya. Hehe. Tapi,tapi kan..dalam proses pembuatan kek ni, saya telah berjaya mengatasi beberapa masalah. ;)
1. Saya dah pandai buat kek span. Haha.
2. Saya berjaya buat tiga lapis untuk kek ni. Haha
So, lepas ni. Bila-bila masa ja saya boleh buat kek span. Kan,kan. ;D
Masa saya buat kek ni, tuhan ja yang tahu macam mana hamburnya dapur tu saya kerjakan. Maklumlah ni 1st time saya buatkan ibu saya kek hari jadi. Selalu nya main beli di kedai jak. Hihi.
Tapi, yang saya sedih. Saya masih fail masa beat whipped cream tu. Saya ter'over beat. Dan hasilnya, jadilah ia berketul-ketul. Macam dalam gambar tu lah.
Apa-apa pun, jom selak resepi dulu. Oh ya, resepi ni resepi yang saya guna masa saya ikut kursus bakeri waktu saya belajar di Politeknik Kota Kinabalu :)
Chocolate Sponge
150 gm Flour
50 gm Cocoa powder
3/4tsp Baking powder
6 nos Eggs
90 gm Water
200 gm Castor sugar
25 gm Ovalette
A pinch of salt
*100 gm Butter (melted)
Procedures:
1. Pre-heat the oven at 180C. Prepare a mould for sponge cake.
2. Scale all ingredients accurately.
3. Combine the flour, cocoa powder, baking powder, eggs, water & salt in a mixing bowl.
4. With a wire whip, beat the mixture at the low speed around 2-3 min
5. Increases to the high speed and beat until they are very light & thick. This may take as long as 8-10 min.
6. Slow the speed, add in the melted butter.
7. Using the rubber spatula, fold gently until the butter well blend. (do not overmix)
8. Immediately pan & bake.
Chocolate Glaze
500 gm dark chocolate
500 gm double cream
50 gm butter
*boil double cream & butter, add in chopped dark chocolate. Stir until smooth & shining.
Senang kan? Hehe. Selamat mencuba! :)
Arigato for your time! :)
No comments:
Post a Comment